Digitale nalatenschap

Digitale nalatenschap

Waag jij wel eens een gokje online? Wees gerust, je bent niet de enige. Miljoenen mensen hebben zich in de afgelopen jaren geregistreerd op goksites. De één voor een gratis ontspannend spelletje roulette, de ander voor een pokertoernooi met een inzet van een paar honderd euro. Op het internet gaan grote bedragen om. Bedragen die vaak gestald zijn bij de eigenaren van de website of de app waar je je spel speelt.

Onlangs ontving ik een cliënt op kantoor die de nalatenschap voor zijn kinderen goed wilde regelen. Hij had een goed inkomen en een huis dat al voor de helft was afbetaald. Hij vertelde dat hij af en toe een zakcentje bijverdiende met online poker.

Het geld dat hij met online poker verdiende, liet hij vaak staan op de ‘bank’ van de website. Zo hoefde hij niet steeds te storten maar kon hij vanuit zijn account op de site meteen spelen. Op het moment dat wij elkaar spraken, zat er zeker € 5.000 in zijn account. Ik vroeg hem wie er bij zijn account kon komen. “Niemand natuurlijk, alleen ik!” riep hij. Maar wat nu als hij zou komen te overlijden? Daar had hij nog helemaal niet bij stil gestaan.

Nog diezelfde dag opende ik een digitale kluis voor hem waarin hij zijn inloggegevens veilig kon bewaren. Als notaris heb ik een reservesleutel van zijn kluis. Mocht mijn cliënt ooit iets overkomen dan kan ik de kluis openen voor zijn kinderen. Op die manier kunnen we zijn eventuele pokertegoed laten uitbetalen naar de bankrekening.

Ik zie vaker dat mensen ergens geld hebben geparkeerd waar anderen het bestaan niet van afweten.

Het is bovendien veel werk om alle profielen op te zeggen als je geen toegang hebt via een gebruikersnaam en wachtwoord. Het betekent namelijk dat elke site apart bekeken moet worden om uit te vinden wat de procedure is bij overlijden. Elke site heeft weer een andere manier om dat te regelen. Nieuwe sites hebben dat vaak nog niet eens geregeld. Dat kan bijvoorbeeld ook betekenen dat er vanuit de online wereld nog lang berichten verstuurd worden die op een overleden persoon betrekking hebben. Door al je gebruikersnamen en wachtwoorden op te slaan in je digitale kluis zorg je ervoor je dat je nabestaanden dit gemakkelijk kunnen oplossen en geld dat online is geparkeerd niet verloren gaat.

Janien Zomer
notaris in Hengelo