Financieel misbruik ouderen

Mijn aandacht werd getrokken door een artikel in De Telegraaf waarin werd vermeld dat een kleindochter was veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar omdat zij van de bankrekening van haar opa een bedrag van € 130.000,00 had verduisterd. Een schokkend bericht, dus toch maar even de uitspraak erbij gezocht op www.rechtspraak.nl.
Ook al komen wij op kantoor soms schrijnende situaties tegen van mensen die door familie of bekenden financieel zijn uitgekleed, dergelijke berichten blijven je verbijsteren. Vaak wordt het misbruik gepleegd door personen die dichtbij en dierbaar zijn. Behalve het financiële verlies is de beschaming van het vertrouwen en het idee te zijn benadeeld door een iemand die je vertrouwde minstens zo pijnlijk. Niet voor niets is de overheid een voorlichtingscampagne gestart om mensen bewust te maken van (financieel) misbruik van ouderen. Iedereen heeft de tv-spotjes denk ik wel gezien.
De laatste jaren maken veel mensen een levenstestament. Een levenstestament is een document dat je bij de notaris opstelt. Je legt dan vast wie de zaken regelt voor het geval je als gevolg van ziekte of ouderdom je zaken niet meer zelf kunt regelen. Daarbij geef je een volmacht aan degene die je je zaken toevertrouwt in zo’n situatie. De gevolmachtigde kan dan alle zaken voor je regelen en beslissen waarvoor je een volmacht hebt verleend. Dit kunnen bankzaken of andere lopende zaken zijn. Je kunt echter ook bepalen wie bijvoorbeeld het huis mag verkopen, welke zorg je zou wensen en wensen over je medische behandeling kenbaar maken. Een prima mogelijkheid dus om zelf de touwtjes in handen te houden.
De kleindochter die deze week veroordeeld is had echter ook een volmacht van opa. Met deze volmacht kon zij beschikken over zijn bankrekeningen. Zij heeft de volmacht misbruikt door van opa’s rekening grote bedragen naar zichzelf over te boeken. De bank kan natuurlijk niet controleren of opa zelf toestemming had gegeven voor al deze overboekingen. Helemaal lastig wordt het als er wordt gebankierd via internet. Dan is het voor de bank helemaal niet meer te controleren wie er achter de computer zit.
Als u dat wenst is het mogelijk een toezichthouder aan te stellen die controle uitoefent op het handelen van de gevolmachtigde. Dit zou bijvoorbeeld een accountant of een notaris kunnen zijn.
Het is aller belangrijkst is en blijft echter dat je alleen een volmacht geeft aan iemand die je volledig vertrouwt.