Overbruggingshypotheek

Als je een huis koopt vindt de overdracht van de sleutels plaats bij de notaris. De notaris leest de akte voor, iedereen zet de handtekening en klaar is kees. Jammer dat dit zoveel tijd en geld kost hoor ik  mensen vaak denken. “De bouwploeg staat al voor de deur en nu zit ik hier op m’n sleutels te wachten”.

Wat de meeste mensen niet weten is dat er een heel proces vooraf gaat aan de overdracht. De notaris zorgt er voor dat je eigenaar wordt van je nieuwe huis. Dat klinkt eenvoudiger dan dat het is. De notaris onderzoekt bijvoorbeeld of de verkoper wel eigenaar is van het huis. Iets wat je niet hebt, kun je immers ook niet overdragen. Ook regelt de notaris dat de hypotheek van de verkoper wordt afgelost, zodat de nieuwe eigenaar het huis niet met andermans  hypotheek er op krijgt. Dit punt leverde laatst bij ons een complicatie op. De verkoper had bij de aankoop van zijn nieuwe huis een overbruggingslening aangevraagd. Zijn bank wilde daarom niet alleen een hypotheek op zijn nieuwe huis maar ook op zijn oude huis. De overdracht van het nieuwe huis had enige tijd geleden plaatsgevonden bij een collega-notaris.

Op de dag van de overdracht doe je alle checks nog een keer: je kijkt of de verkoper nog steeds eigenaar is, of hij niet failliet is verklaard, onder curatele is gesteld of inmiddels is overleden of gescheiden. Daarnaast controleer je of het huis niet in beslag genomen is en of er geen extra hypotheken bij gekomen zijn. Dit bleek echter wel het geval. Er was een extra hypotheek gevestigd in verband met de overbrugginslening. Die moest er natuurlijk af. Dat kan echter niet zomaar, daarvoor moet de bank toestemming geven en de verkoper moet zijn overbruggingslening aflossen. Normaal gesproken heeft de bank voor zo’n proces twee weken nodig. Het was nu 09.00 uur ’s-ochtends en de akten moesten over een uur worden ondertekend. Er was dus duidelijk een probleem. Ik belde eerst de verkoper. Hij was helemaal vergeten ons te informeren over de overbruggingshypotheek. Toen belde ik de koper, die werd er ook niet blij van. Tenslotte belde ik de makelaar. Ondertussen was  mijn medewerkster al druk aan het bellen met de bank. Gelukkig kon deze bank snel handelen stuurden ze mij de papieren binnen een paar uur toe. Gelukkig kon de overdracht, iets later dan gepland, toch nog doorgaan